Osloboďte sa

20. novembra 2014, jessica, Zo života

Nikdy, naozaj nikdy sa v dobrých veciach nevzdávajte a nekapitulujte. Dokonca ani vtedy nie, keď ste už veľakrát predtým v danej veci zlyhali.

Nikdy sa nenechajte spútať, ale vždy bojujte za svoju slobodu. Predovšetkým však za slobodu od pokušení, zla a hriechu. A to teda najmä sami so sebou. Buďte vnútorne slobodní a bojujte proti svojim vlastným zlým pohnútkam, slabostiam a zlozvykom. Osloboďte sa od toho, čo vás ničí, obmedzuje a strháva dole. Osloboďte najmä svoju dušu a dovoľte jej, aby sa uzdravila a očistila od každého zla, strachu a neslobody.

 

Aj keď dnes už, našťastie, nežijeme v časoch neslobody, pamätajme na to, že duševná sloboda je ešte oveľa dôležitejšia ako tá vonkajšia…

 

 

Ježiš o sebe povedal, že je „Cesta, Pravda a Život“ (Jn 14,6), a ja som si istá, že je to presne tak.

Taktiež povedal: „Pravda vás oslobodí“. A aj to je celkom pravda, pretože zbytočne si budeme navrávať, že niečo je, keď to v skutočnosti nie je, a naopak. Pravda aj tak vždy vyjde najavo, či sa nám to páči alebo nie.

„Lebo nič nie je skryté, čo by sa nevyjavilo, a nič utajené, čo by sa neprezvedelo a nedostalo na verejnosť.“ (Lk, 8, 17)

 

Faktom je aj to, že každý jeden systém, ríša či vláda, ktoré nie sú založené na skutočnej solidarite a na Bohu – Láske, skôr či neskôr padnú. A do konca sveta tu zostane a pretrvá jedine Láska. Aj keď dovtedy bude možno vysmievaná, skrytá a utláčaná, ale prežije. Pretože je Nesmrteľná, Nekonečná a Nemenná. Tou Láskou je sám Boh, ktorý nás neustále pozýva do spoločenstva s Ním, do Jeho nekonečnej a bezpodmienečnej Lásky a Šťastia. Nebojme sa Jeho ponuku prijať a užívať ju naplno..!

 

Rovnako tak ako neslobode, nikdy sa nepoddávajme ani nezmyselnému strachu, ktorý nás oberá o radosť a pokoj, ale vždy ho zverme Bohu, ktorý sa oň ´postará.´ Zverme na Neho všetko to zlé a ťažké, čo nás trápi, ale potom aj pozorne počúvajme, čo nám On hovorí a radí. Boh totiž chce, aby sme Mu dôverovali, nebáli sa s Ním žiť, a aby sme spolu s Ním na sebe  naozaj makali. Samozrejme, že každý individuálne, postupne a s osobitne citlivým prístupom. A keďže platí aj to, že „Práca šľachtí“, a prekonávaním malých strachov dokážeme časom prekonať aj tie väčšie, nejakú tú prácu musíme vykonať aj my sami. Alebo dovoliť iným ľuďom, aby nám s tým trochu pomohli…

 

Pamätajme si však, že pokiaľ vedome a s dôverou neprenesieme na Boha všetko naše zlo, starosti, bolesti a trápenia, potiaľ ich budeme musieť vláčiť na pleciach my sami. A na čo je dobré, vliecť sa vždy a všade len sám, opustený, v temnote, a s ťažkým bremenom..?! Nie je oveľa lepšie a rozumnejšie prestať slúžiť svojmu egu a nezmyselnej pýche, celkom sa od nich oslobodiť, pravdivo si priznať svoje ľudské hranice a začať konečne veriť a slúžiť Pánovi..?!

 

Myslíte, že je to príliš ťažké?! Nie, ubezpečujem vás, že nie je. Namáhavé je to naozaj len sem-tam, miestami. Je to niečo ako keď pri dlhej cyklotrase okolo priehrady občas narazíte na nejaký ten strmáčik. Inak je celá tá trasa vlastne pohoda, krása, dobrodružstvo, relax a nové zážitky. Plus navyše aj trošku tej vynaloženej námahy a potu, najmä ak sa bicyklujete za teplého letného poludnia…

 

Ale dá sa to zvládnuť. S Bohom sa dá zvládnuť naozaj všetko. Stačí sa len naučiť viac dôverovať. Jemu samému, i tým správnym ľuďom, ktorých nám On poslal. No netreba pritom zabúdať, že nikto, ani samotný Ježiš, nám nikdy nesľúbil, že keď Mu uveríme, odrazu budeme mať život ako v bavlnke. Pretože tak to určite nebude… Ale čím viac si pod Jeho zástavou, a spolu s Ním vybojujeme a pripojíme sa k Jeho víťazstvu, tým lepšie to bude pre našu šťastnú a spokojnú dušu. Jeho nekonečná sila nás bude vždy posilňovať do nových akcií a Jeho slová nám dodajú novú nádej vždy, keď si to budeme priať.

 

 

Nebojme sa teda a podeľme sa o svoje starosti s Bohom. On ich zaručene príjme a zvládne. Ale snažme sa byť pri tom na 100% úprimní. K sebe i k Nemu. Boh je totiž Pravda, a aj keby chcel, jednoducho by od nás tie naše falošné a vykonštruované ´prosby´ či ´ľútosti´ nedokázal prijať. Pravda a lož totiž nejdú dokopy…

 

Pred Bohom musíme byť naozaj pravdiví a s dôverou Mu pred Jeho svätú tvár predložiť úplne VŠETKO. Ak to dokážeme úprimne, môžeme sa začať radovať. Pretože už čoskoro príde zmena k lepšiemu a nám sa bude dariť…

Ak by to tak ale predsa len hneď nešlo, a my by sme sa ešte necítili byť na akúkoľvek zmenu dostatočne silnými, neobviňujme sa a nepodliehajme panike. Všetko má svoj správny čas, kedy sa to stane. Hlavne nestrácajme nádej a naďalej Bohu dôverujme. Po čase, keď už budeme na zmenu pripravení o niečo viac, tá potom skôr či neskôr príde, pretože sme si ju želali…:)

 

Vždy si ale želajme len dobré a prospešné veci, a nikdy nie zlé. Splniť sa nám totiž môžu aj tie zlé, a to by nebolo dobré ani pre nás, a ani pre nikoho iného. Všetko dobro aj zlo sa totiž každému odosielateľovi minimálne raz vráti späť, a preto sa všetkého toho nepotrebného zla vo svojom vnútri čo najrýchlejšie zbavme. Poprosme Boha – Lásku, aby nám s tým pomohol..!