Založ si blog

Pozor na (kresťanské a iné) sekty

Už od detstva som veriaca katolíčka. Ako malá som bola pokrstená katolíckym kňazom, a odvtedy oficiálne patrím do katolíckej cirkvi.

Okrem katolíckej cirkvi však rešpektujem aj cirkev gréckokatolícku a evanjelickú, aj keď tá je už trošku odlišná.

Samozrejme, tolerujem aj ostatné náboženstvá a viery, ako sú napr. pravoslávie, judaizmus, islam, budhizmus či hinduizmus.

Študovala som ich, poznám ich, a mám o nich minimálne aký-taký prehľad. Niektoré obdivujem viac, iné menej, niektoré skôr kritizujem… Príslušníkov každého z nich však dokážem normálne zniesť a tolerovať. Ak môžem a viem, ponúknem im svoju vieru, alebo im o nej aspoň niečo porozprávam. V zásade však do nej nikdy nikoho nasilu nenútim a ani sa z viery, ktorej on sám naozaj úprimne verí, nijako nevysmievam.

 

Pri sektách je to už však úplne iné. Tie, veru, naozaj nemusím, pretože viem, ako dokážu človeka zmanipulovať a ohlúpnuť.

 

Najviac skúseností, – a takmer vždy len negatívnych, mám so Scientológmi, Svedkami Jehovovými a s ´Kresťanským spoločenstvom Milosť´. Pretože všetci z nich sa na začiatku tvária až neskutočne milo a slušne, no ich cieľom je ľudí najmä vystrašiť, znepokojiť ich strachom zo života a zo zatratenia, a napokon ich psychicky úplne ovládnuť.

Dajte si na sekty veľký pozor a neverte všeliakým pochybným mágom, veštcom, liečiteľom a vyháňačom duchov. Ak máte nejaký duchovný problém, oslovte hociktorého oficiálneho kňaza, a ten vám buď pomôže sám, alebo vás nasmeruje na niekoho ďalšieho a kompetentnejšieho. Rozhodne však neverte samozvaných vykupiteľom, vodcom a obdivuhodne ´charizmatickým´ pastorom.

 

Zväčša majú len jeden jediný hlavný cieľ, a to vaše peniaze! Cez vašu stále väčšiu psychickú závislosť, naivnú poslušnosť a sociálnu izoláciu od ostatnej spoločnosti.

Nedajte sa im zlákať! Aj keď sa vám ich ´stretnutia´ a ´zbory´ zdajú byť lákavým spestrením dňa, či neznámym dobrodružstvom, dávajte si pozor na vedomú i podvedomú manipuláciu vašej mysle. Radšej na takéto ich ´seansy´ už nikdy viac nechoďte, pretože niekedy stačí len jeden jediný podnet, a môžete do toho naozaj veľmi ľahko spadnúť..! Tak ako do hociktorej inej závislosti, napr. od alkoholu, drog či cigariet. No a ako všetci vieme, – do drog i do bahna sa ľahko padá, ale veľmi ťažko sa z nich už štverá nahor.

Zbytočne to teda neriskujte a neprovokujte. Stačí, že budete mať len v jeden deň náladu pod psa, a dôverčivo uveríte zmanipulovaným úsmevom sektárskych členov…  Stačí, že sa tam z nejakého dôvodu začnete cítiť ´uvoľnene a dobre´, a už je to semienko potencionálnej závislosti do vás zasiate…

 

Radšej ako tajné schádzanie sa do týchto pochybných a ´vyvolených´ siekt, zlanárte vy svojich vlastných priateľov a známych na spoločnú návštevu božieho chrámu počas nedeľe alebo hoci aj cez pracovný týždeň. Urobte si z toho pravidelný rituál, na ktorý sa budete tešiť a ktorý vám dá veľa pozitívneho do vašich životov. Cestou tam pridajte trošku do kroku, zhlboka dýchajte, všímajte si prírodu okolo seba, rozprávajte sa a zdieľajte sa s tým, čo vás trápi i teší.

Následne v chráme sa už potom utíšte a pozorne počúvajte evanjelium a kázeň, ktoré vám môžu dať (objektívnu a nezainteresovanú, všeobecnú ale aj veľmi konkrétnu) radu presne na váš aktuálny problém. 🙂

Čítajte si Nový zákon, meditujte nad ním a každý deň sa aspoň na chvíľočku stíšte, aby ste v tom tichu počuli, čo vám chce Boh v daný deň povedať.

Nebojte sa toho, čo vás čaká, ale pokúste sa hľadať oporu sami v sebe, v Bohu a v blízkych ľuďoch, ktorým veríte. A rovnako tak buďte oporou tým druhým aj vy sami. Nikdy sa nenechajte ovládnuť zbytočnými obavami alebo strachom, ale všetky ich vždy zverte Jemu, aby ste si tak úplne vyčistili svoje vnútro, a naplnili sa Jeho dobrom a láskou, a to tak veľmi ako sa len dá..!

 

Šťastný Nový rok 2015 🙂

Podstata Žitia

30.12.2018

V časopriestore všadeprítomnej Energie vesmír mi poradil odhodiť strach priznať si vinu a vyjsť s ňou na (po)vrch /…Na svetlo sveta…/ V časopriestore nekonečnej Lásky vesmír mi povedal že všetko bude dobré že všetko chce svoj čas a sme ´tu´ len na okamžik V časopriestore večnej Pravdy vesmír mi dokázal že Pravda je len jedna nenávisť je [...]

Nonsens a nechápačka

17.10.2018

Presne dnes, vlastne len celkom nedávno, som sa dozvedela, že jedna moja spolužiačka z vysokej školy, ktorá bola priam nekonečným klbkom energie, prehrala svoj boj so zákernou chorobou. Viem to už asi 3 hodiny a stále nechápem… Pretože ONA bola proste absolútne iná! Bola mega! Mega bláznivá, mega spontánna, mega veselá, a s tak neuveriteľnou dávkou energie, že [...]

Nemôžete vôbec nič

09.03.2018

Človeka už viac nemôžete len tak ho zavrieť za mreže Ani ho spútať Ani mu zapchať ústa Ani mu ich zalepiť Ani ho navždy umlčať… Človek je viac ako zviera Vždy bol, a vždy bude Je viac než čokoľvek iné čo chodilo už po zemi živé, neživé či mŕtve… Človek je merítkom všetkých vecí na Zemi Je zvláštnym stvorením vyvoleným spomedzi [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

jessica

Nič nie je nemožné, ak v to veríte! O svete, o živote, o vzťahoch, o ľuďoch, o paradoxoch... Moju prvú zbierku básní "Na brehu sveta" (aj s mojím podpisom), si môžete kúpiť cez www.bux.sk/knihy/286939-na-br… Už je len posledných 13 kusov, preto neváhajte príliš dlho... ;) Vďaka za Vašu priazeň a podporu! :)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 267
Celková čítanosť: 567144x
Priemerná čítanosť článkov: 2124x

Autor blogu

Kategórie